Djurskyddet i Almedalen 2023

Bild från Almedalen med mycket människor på avstånd.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland

Under årets almedalsvecka kommer Djurskyddet Sverige finnas på plats i Visby för att sätta djurskyddsfrågorna på agendan. Välkommen att delta på våra seminarier.

Onsdag 28 juni, kl 13:30-14:30
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, sal E35.

Vad gör politikerna för djuren?

Ska Sverige fortsätta ha minkfarmer och kommer betesrätten för kor att tas bort? Idag hörs få politiska röster för att förbättra för djuren, är politikerna nöjda med nuvarande nivå eller vill man t.o.m. sänka lagens ambitioner på djurskyddsområdet? Välkommen till en utfrågning och debatt mellan politiker från riksdagspartierna.

Vi arrangerar detta seminarium tillsammans med Djurens Rätt och World Animal Protection.

Se seminariet i Almedalsveckan officiella program

______________________________________________

Torsdag 29 juni, kl 13:15-14:30
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, sal E35.

Krisberedskap för våra djur

Kriget i Ukraina har drabbat både djur och människor hårt. Det har också startat en debatt i Sverige om vår krisberedskap för djuren. Många har upprörts över att djur inte får tas med i skyddsrum. Vi har också en stor brist på veterinärer som gör att alla sjuka djur inte kan få hjälp.

Vi får höra om arbetet där med att rädda djur och därefter följer en diskussion med företrädare för svenska myndigheter om den svenska krisberedskapen för djur, både för eventuella katastrofer men också den redan befintliga veterinärkrisen.

Vi arrangerar detta seminarium tillsammans med Svenska Blå Stjärnan.

Se seminariet i Almedalsveckans officiella program

______________________________________________

Torsdag 29 juni, kl. 19:30-21:00.
Plats: Adelsgatan 3, Mirells café.

100-tals mil i lastbil för att rädda hästar från kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina drabbar inte bara människor utan även tusentals djur. Många hundar och katter togs med när människor flydde landet men hästar var väldigt svårt att få ut från landet.

Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist arbetade som ridande polis. Nu är hon pensionär och utbildar i säker hästhantering i Sverige. När hon hörde att man sökte någon med körkort för lastbil som kunde köra till Ukraina för att rädda hästar från krigshärdar sa hon ja, trots att resan innebar fara för hennes eget liv.

Hör hennes berättelse om hur en liten människa med en enorm lastbil och ett väldigt stort hjärta kunde göra skillnad för hästarna. Vi bjuder på fika.

Se seminariet i Almedalsveckans officiella program