fbpx

Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är en ideell, obunden organisation som arbetar för ökad djurvälfärd för alla djur. Vi är den enda svenska djurskyddsorganisationen som både hjälper djur praktiskt och samtidigt arbetar med politisk påverkan. Vi har drygt 11 500 medlemmar och omkring 40 lokalföreningar över hela landet. På lokal nivå arbetar majoriteten av våra lokalföreningar med praktisk omplaceringsverksamhet av främst katter, genom djurhem och jourhem. På nationell och internationell nivå arbetar vi med påverkan gentemot politiker, myndigheter och allmänhet. 

Vår vision 

Djurskyddet Sveriges vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Sedan 1897 har vårt uppdrag varit att rädda och skydda djur. 

Vårt mål är att alla djur erkänns som kännande varelser och att alla djur har ett egenvärde, samt att alla människor har ett empatiskt synsätt och behandlar djuren utifrån detta. 

Vi arbetar för att människan fortsatt ska kunna hålla djur, under förutsättningen att djuren får leva ett gott liv med möjlighet att kunna utföra sina naturliga beteenden och att de skyddas från lidande. Vi vill också ha ett samhälle där vilda djur respekteras och ses som en viktig del av ekosystemet. 

När djuren avlivas ska det ske snabbt och smärtfritt. Vi tar avstånd från långa och plågsamma transporter. Detta gäller alla djur, oavsett om de lever vilt eller hålls av människan. Om djurens välfärd inte kan garanteras anser vi att människor inte har rätt att hålla djuren. Mot bakgrund av detta ser vi en framtid där människor konsumerar mindre animaliska produkter och betalar mer för dem för att möjliggöra en förbättrad djurvälfärd. 

Vi baserar våra ställningstaganden på forskningsunderlag så långt det är möjligt. I vissa fall saknas vetenskaplig evidens för att kunna säga vilken metod som är bäst. I dessa fall kräver vi att det satsas på forskning för att ta fram alternativ. 

Läs mer om våra ställningstaganden i vårt principprogram.

Djurskyddsarbete på lång och kort sikt 

Vi arbetar långsiktigt genom att påverka lagar, regler och enskilda människor för att stärka djurens skydd. Vi arbetar kortsiktigt genom att rädda djur som behöver nya hem av olika anledningar. Detta arbete bedrivs av Djurskyddets lokala föreningar som driver djur- och jourhemsverksamhet. 

Läs mer om vårt lokala djurskyddsarbete.
Läs mer om vårt politiska påverkansarbete.

Partipolitiskt obunden 

Vi är en partipolitiskt obunden organisation. Det innebär att organisationen inte är ekonomiskt knuten till ett parti och att den inte är bunden till beslut som fattats av ett politiskt parti. 

Lagliga metoder 

Vi arbetar enbart med lagliga metoder och tar tydligt avstånd från alla typer av hot, intrång och annan brottslig verksamhet. 

Finansiering 

Arbetet finansieras i huvudsak av frivilliga gåvor, arv och medlemsavgifter. Djurskyddet Sverige har 90-konto (90 01 06-6) vilket innebär att verksamheten kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Läs mer om hur vi använder våra insamlade medel

Vår historia 

Svenska Djurskyddsföreningarnas Centralförbund grundades den 4 juni 1897 efter ett initiativ från Karlskrona Allmänna Djurskyddsförening. På ett möte 1893 föreslog Ernst Wadstein att Sveriges djurskyddsföreningar skulle gå samman för att få större genomslagskraft. Förslaget fick stöd från 18 lokala föreningar, och arbetet för att bilda en centralorganisation inleddes. 

År 1939 bytte förbundet namn till Sveriges Djurskyddsföreningars Riksförbund, och sedan 2004 heter det Djurskyddet Sverige. Vid tiden för namnbytet 1939 hade organisationen 67 medlemsföreningar. Under 1950-talet valde några av dessa, bland annat Svenska Djurskyddsföreningen och Förbundet Djurens Rätt, att lämna förbundet och arbeta självständigt. Djurskyddet Sverige samarbetar dock fortfarande med dem i viktiga djurskyddsfrågor både nationellt och internationellt. 

Läs mer om oss i vår interaktiva broschyr

To top