Välkommen till ett webbinarium där vi sätter mjölkkorna i fokus. Hur ser djurskyddet för korna ut? Vad är det bästa för korna? Vad vill konsumenterna? Och vad vill handeln? Dessa frågor kommer vi att lyfta tillsammans med inbjudna gäster. I samband med webbinariet lanserar vi avdelningen om mejeriprodukter i vår konsumentguide Handla Djurschysst.
Djurskyddet Sveriges konsumentguide Handla Djurschysst hjälper dig som handlar produkter som kommer från djur att göra mer djurskyddsmedvetna val. Sedan tidigare innehåller konsumentguiden bedömningar och information om gris, kyckling och ägg. Nu fyller vi på med mejeriprodukter från mjölkkor och vill samtidigt passa på att prata om mjölkproduktion, hotat beteskrav och kornas välfärd.
Under webbinariet kommer vi också att dela ut Djurskyddets Hedersomnämnande som går till en kommersiell aktör som gjort särskilda insatser för ett starkare djurskydd.
Datum: 22 september
Tid: 11.00-12.00
Plats: Livesänds via Djurskyddet Sveriges Facebooksida och Youtubekanal
Medverkande:
- Ã…sa Hagelstedt, generalsekreterare, Djurskyddet Sverige
- Anna Lundvall, sakkunnig Djurskyddet Sverige
- Gulli Gustafsson, etolog
Gulli har en kandidatexamen i biologi och har läst etologi och djurskydd på SLU. Hon kommer att dela med sig av reflektioner från hennes examensarbeten som handlade om konsumenters inställning till ett slopat beteskrav för mjölkkor. - Louise Hedlund, doktorand i etologi
Louise forskar om stress och etologi hos produktionsdjur och är extra intresserad av välfärdsfrågor som berör svenska mjölkkor. Tycker det är särskilt intressant med sociala relationer, personlighet, känslor och kognition hos mjölkdjur, och i synnerhet hur detta relaterar till mjölkproduktion. - Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood
Webbinariet har varit. Du kan se det i efterhand här: