Kaniner är komplexa djur med flera viktiga behov som måste tillfredsställas för att dom ska må bra. En del av dessa behov är att få gräva, gnaga och att ha stora utrymmen för skutt och skoj. Tänk igenom ditt köp noga, kan du erbjuda din kanin detta? Kaniner lever inte ensamma och sällskap av andra kaniner kan inte ersättas av sällskap av människor. Kaniner kan bli upp till tio år gamla. Tänk efter om livet med kanin passar dig även om tio år. Fundera även på hur kaniner förändrar ditt liv, innan du skaffar dig dem.
- Har någon i familjen pälsdjursallergi? Finns det allergiker i din närmaste släkt eller bekantskapskrets? Hur kommer dina kaniner påverka er relation?
- Hur löser du kaninpassning om du reser bort?
- Har du tid att spendera med dina kaniner? Kaniner ska ha sällskap och aktivering.
- Om familjesituationen förändras, räknar du med att behålla kaninerna?
- Är du beredd att regelbundet betala försäkring, vaccination och eventuella veterinärräkningar?
Läs på
Lär dig så mycket du kan om kaniner och kaninskötsel, innan du köper dina kaniner. På så sätt slipper du bli överraskad av hur mycket som krävs av dig. Läs på Sveriges Kaninvälfärdsförenings sida, samt på Jordbruksverkets hemsida. Kaninungar ska enligt djurskyddsbestämmelserna stanna hos sin mamma så länge de behöver henne och rekommendationen är att kaninungen ska vara minst sex veckor gammal när den skiljs från modern. Köp inte en för ung kaninunge!
Kanin från djurhem
Sveriges djurhem tar varje år hand om hemlösa kaniner, dessa behöver nya och kärleksfulla hem. Kaniner från djurhem är oftast veterinärundersökta, vaccinerade, kastrerade och id-märkta. Dessutom kan du få god hjälp av erfaren personal att välja en kanin som passar just dig. Flera av Djurskyddet Sveriges lokalföreningar driver djurhem, varav en del omplacerar kaniner. Du hittar kontaktuppgifter till Djurskyddets lokalföreningar här!
Skötsel
Kaniner är mycket sociala djur som i det vilda lever i stora grupper. Fundera ordentligt på om du har tid att ta hand om och aktivera kaninerna varje dag. En kanin som sitter instängd ensam i en bur utan sällskap och aktivering är en olycklig kanin. Kaniner ska ha sällskap, helst av andra kaniner. Man kan välja att ha dem i par eller grupp. Grupperna bör helst sättas samman redan när kaninerna är unga, och sedan hållas stabila. Att sätta samman vuxna individer kan vara svårt, särskilt om det är i små utrymmen. Men med tid, kunskap och rätt individer kan också det fungera. Tänk dock på att två okastrerade hanar inte ska hållas ihop och att det inte är lämpligt att hålla fertila honor och hanar ihop. Att hålla kaniner med marsvin och höns är inte att rekommendera. Marsvinen blir ibland illa behandlade av kaniner och hönsens miljö är dammig och kan ge kaninerna luftvägsproblem. Kaniner ska enligt djurskyddsbestämmelserna ha tillsyn minst en gång om dagen, men det är inte nog för att tillgodose deras behov av social kontakt.
Rådfråga även din veterinär angående vaccination av kaniner. De bör vaccineras mot kaninpest och kaningulsot. Kaninerna kan smittas av dessa sjukdomar i områden där det finns vilda kaniner.
Utrymmen
Det finns regler om hur stor en bur minst måste vara, så vill du ha kaninen i bur ska du ta reda på vad som gäller. Men kaniner bör egentligen inte bo i bur. De trivs inte och kan inte röra sig naturligt när de spenderar många timmar på så liten yta. Kaniner mår bra om de får röra mycket på sig och allra bäst mår de om de får gå fritt och slipper bo i bur. Det kan dock vara bra att ha en bur som är öppen eller en toalåda, även om kaninen går fritt. Då kan kaninen kissa och bajsa i en hörna av buren. Oavsett om du har kaninen fritt eller i bur ska det finnas gnagmaterial, bomaterial och hyllor/hus som kaninen kan gömma sig i och sitta på.
Du ska låta kaninen skutta fritt dagligen, se till att kaninen har tillgång till utrymmen som är svala och har låg luftfuktighet, klippa kaninens klor och ha koll på att kaninen äter ordentligt.
Om du har kaninerna utomhus när det är minusgrader ska du ge dem uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn. De ska också erbjudas skydd mot till exempel nederbörd, värme, kyla och andra djur. Utöver detta ska marken som kaninerna vistas på vara väl dränerad och de ska kunna söka sitt- och liggplatser upphöjda från marken.
Kostnader
Alla djur har ett värde, betala alltid en köpeskilling för det djur du skaffar dig. Kostnader du ska räkna med för dina kaniner är foder, strö, försäkring och veterinärvård. Veterinärvården kan bli dyr, kolla därför upp vad kostnaden förväntas bli för dina kaniner och försäkra alltid dina djur. De flesta försäkringsbolag kan hjälpa dig att hitta och välja försäkring.
Utfodring
Läs på noga om hur du ska utfodra och sköta dina kaniner för att de ska må bra. Det viktigaste är att ge dem fri tillgång till hö och fräscht vatten. Maten är en mycket viktig del, men tyvärr med många felaktigheter. Kaniner får tex. inte äta morötter och gnagarblandning! Ett bra hö är rätt mat! Det bästa är att köpa analyserat hö hos någon bonde. Det ska vara dammfritt, lukta gott och innehålla olika sorters gräs.
Det finns bra information på nätet och köper du en kanin av oss så får du med informationsblad och övergångsfoder eftersom kaniner har känslig mage. Om en kanin slutar äta ska du genast kontakta veterinär. Det finns olika orsaker till att en kanin inte äter. Det kan bero på tandproblem eller matsmältningsstörningar. Oavsett orsaken är det mycket allvarligt om en kanin slutar äta.
En vanlig missuppfattning är att så kallade kanin- och gnagarblandningar är bra foder till kaniner. Det är det inte. Ska du ge kaninerna något komplement till hö bör det vara pellets, i liten mängd, med högt fiberinnehåll och/eller färska grönsaker. Kaniner ska ha tillgång till gnagmaterial, till exempel färska grenar. Eftersom deras tänder växer under hela livet behöver de bra och naturligt material att gnaga på för att slipa tänderna.
Läs mer
Sveriges Kaninvälfärdsförening är en ideell förening vars syfte är att värna om svenska tamkaniners välfärd och höja kaninens status som sällskapsdjur. Läs mer på www.skvf.se.
Jordbruksverket
Du är enligt lag skyldig att ta del av de bestämmelser som omfattar dig som djurägare.
Ta del av bestämmelserna för kaniner här.
Senast uppdaterad: 24 oktober, 2022