Gnagare är söta och fascinerande djur. Men fundera på varför du är intresserad av just gnagare och om du kan erbjuda dem de förutsättningar de behöver. Vissa av arterna är nattaktiva och flera har ett stort behov av att röra på sig. Andra har väldigt känsliga luftvägar och kräver extra mycket kunskap av dig som djurhållare. Vissa arter är inte lämpliga att hålla för sällskap. Planera flera år framåt i tiden. Råttor och möss blir vanligtvis 2–3 år gamla, marsvin kan bli upp till 7 år, chinchillor lever i ca 10–15 år, hamstrar i ca 2–3 år och gerbiler kan bli upp till 5 år gamla. Tänk efter om livet med gnagare passar dig även i framtiden. Fundera på hur gnagare förändrar ditt liv, innan du skaffar dig dem.
- Har någon i familjen pälsdjursallergi? Finns det allergiker i din närmaste släkt eller bekantskapskrets? Hur kommer dina gnagare påverka er relation?
- Hur löser du passning av gnagarna om du reser bort på? Djuren ska ha tillsyn varje dag.
- Har du tid att spendera med dina gnagare? De flesta gnagare ska ha sällskap och aktivering.
- Om familjesituationen förändras, räknar du med att behålla gnagarna?
- Har du möjlighet att regelbundet betala försäkring, vaccination och eventuella veterinärräkningar? Var beredd på att du kan behöva åka långt för att hitta en veterinär som är specialiserad på gnagare.
Läs på
Lär dig så mycket som möjligt om de gnagare du planerar att skaffa. Olika gnagare har olika behov av social kontakt med människor och andra individer, och storlek på utrymmen och inredning. Därför är det viktigt att du vet vad just dina gnagare behöver. Alla djur ska hållas och skötas på ett sätt som utgår från deras naturliga miljö och beteende. Ta även reda på hur länge ungarna ska vara hos sin mamma, så att du inte köper för unga gnagare. Reglerna hittar du på Jordbruksverkets hemsida.
Gnagare från djurhem
När du bestämt dig för att skaffa gnagare kan det vara en bra idé att söka efter djur som behöver nya hem. http://marsvinshjalpen.se/ hjälper till att omplacera marsvin och i vissa fall har Djurskyddet Sveriges lokalföreningar även gnagare för adoption. Du hittar Djurskyddets lokalföreningar här.
Skötsel
I det vilda lever vissa gnagare i stora kolonier och rör sig över stora ytor. Men till exempel guldhamster lever solitärt (ensamma) och träffar endast artfränder vid parning. Så just dessa ska inte hållas i par eller grupp, något som andra gnagare ska. Råttor är mycket sociala djur. De går att träna och lär sig gärna trix när du tränar dem med positiva metoder. Det är viktigt att du umgås med och hanterar dina gnagare. Kontrollera päls, tänder och hull regelbundet. De gnagare som är nattaktiva ska lämnas ifred när de sover på dagen, dessa djur är inte lämpliga som sällskapsdjur till barn.
Utrymmen
Det finns krav på minsta storlek på burar, men ge hellre dina djur gott om utrymme. Gnagare behöver inte hållas i burar och de mått som är minimikrav är långt ifrån tillräckliga för att djuren ska kunna utföra naturliga beteenden och må bra. I stället kan du bygga större boxar eller liknande. Men kontrollera materialen innan så att de inte innehåller gifter. Vissa gnagare gräver komplexa gångsystem och ska de hållas i fångenskap ska de ges möjlighet att gräva. Andra gnagare klättrar gärna och ska då ha inredning som tillfredsställer det behovet. Råttor och chinchillor ska ha höga utrymmen med hyllor som de kan klättra mellan. Chinchillor, gerbiler och degusråttor ska ha ett sandbad. Gemensamt för alla gnagare är att de ska ha möjlighet att gömma sig. Gnagare får inte hållas i utrymmen där det är minusgrader och de är känsliga för drag. Utrymmet ska hållas rent, så städa varje dag och gör en mer grundlig rengöring med jämna mellanrum. Tänk även på att gnagarna ska känna sig trygga. Gnagare är bytesdjur och kan stressas om till exempel hundar och katter är i närheten.
Kostnader
Att ha djur kostar pengar och har ett värde. Betala alltid en köpeskilling när du köper ett djur och försäkra dina gnagare.
Utfodring
Gnagare äter olika sorters mat. Vissa äter bara vegetabilier och andra är allätare. Det är mycket viktigt att du vet vad just dina gnagare ska ha för foder. De kan bli sjuka om de inte får det foder som är naturligt för dem. Presentera även fodret på ett sätt som är lämpligt för arten. Ta reda på hur gnagarna äter i naturlig miljö och efterlikna det. Höhäckar är inte lämpligt till marsvin och det kan vara bättre att gömma mat på olika ställen i gnagarnas utrymme än att servera det i en skål. Undvik gnagarblandningar. Det finns ingen gnagarblandning som passar till alla sorters gnagare och ibland innehåller dessa blandningar för mycket fett. Gnagare ska alltid ha fri tillgång till rent vatten. Rengör vattenflaskor och skålar noga då vissa gnagare är mycket känsliga för bakterier.
Hö ska ges i fri tillgång till marsvin och chinchillor. Vissa gnagare behöver c-vitamin i kosten, då kan du ge färska grönsaker. Eftersom gnagarnas tänder växer hela deras liv ska de ha gnagbart material som till exempel färska grenar och kvistar. När de gnager slipas tänderna. Men se upp med vilka grenar du använder så att de inte är giftiga för gnagarna.
Läs mer
Djursjukhusgrupperna Evidensia och Anicura har bra information på sina sidor om gnagare. Det finns även intresseföreningar för de flesta gnagare, där du kan läsa fakta om de olika djurslagen och vad de behöver för skötsel.
Jordbruksverket
Du är enligt lag skyldig att ta del av de bestämmelser som omfattar dig som djurägare.
Ta del av bestämmelserna för gnagare här.
Senast uppdaterad: 24 oktober, 2022