Det sägs att hunden är människans bästa vän. Hundar är fantastiska djur och samarbetar med och förstår människor på ett unikt sätt. Men att ha hund är ett stort ansvar och beslutet att inkludera en hund i familjen ska tas på allvar.
Vad gör du om 15 år?
En hund kan bli 15 år gammal eller äldre. Tror du att din hund kommer att passa in i ditt liv då? Fundera även på hur en hund förändrar ditt liv – innan du skaffar dig en.
- Har någon i släkten/familjen pälsdjursallergi? Finns det allergiker i din närmaste bekantskapskrets? Hur kommer en hund påverka er relation?
- Hur löser du hundpassning när du jobbar eller om du reser bort på semester?
- Har du tid att spendera med din hund? Alla hundar kräver både motion och aktivering. Hur mycket beror på ras, ålder och individ.
- Om familjesituationen förändras, räknar du med att behålla hunden?
- Är du beredd att regelbundet betala försäkring, vaccination och eventuella veterinärräkningar?
Välj rätt hund
Tänk igenom vilka egenskaper du söker hos en hund och välj ras utifrån detta. Vissa raser är avlade i generationer för en viss egenskap. Köp inte en utpräglad jakt- eller vallhund om du inte har som avsikt att jaga eller valla. Hur mycket aktivitet har du möjlighet att ge din hund dagligen? Vissa raser och individer kräver många timmars fysisk och mental träning varje vecka för att må bra och vara en trevlig individ. Behoven inkluderar inte bara hundens fysiska och mentala sådana, utan också behov av till exempel pälsvård.
Tänk också på att olika raser har olika hälsoproblem, vissa är friskare än andra. Undvik till exempel att köpa så kallade brachycephala, eller trubbnosiga, hundar. De har en huvudform som gör att de ofta har problem att andas och reglera sin värme, vilket är ett stort lidande. En hund med friska luftvägar har en tyst andning.
Att tänka på innan du skaffar hund
Köp aldrig en valp som är yngre än åtta veckor, det är av största vikt att valpen får tillbringa sina första månader med sin mamma och eventuella syskon. Det är också förbjudet enligt lag att skilja valpen från mamman tidigare.
- Skriv alltid ett köpekontrakt när du köper hund. Se till att det inkluderar namn, adress telefonnummer och personnummer till säljaren så att hen går att spåra även efter köpet.
- Se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, på att hunden är frisk. Valpen ska vara vaccinerad, detta intygas i ett vaccinationskort eller pass.
- Köp aldrig en hund som är insmugglad till Sverige, bland annat på grund av att de kan överföra smittor till människor och andra djur. Dessutom kommer vissa valpar från så kallade valpfabriker där hundarna lever under fruktansvärda förhållanden. Avstå köpet om du är minsta osäker på var hunden kommer ifrån och hur den har haft det. Läs mer här om hur du undviker att köpa en smuggelhund.
- Saker du bör ha införskaffat innan du tar hem din hund: matskål, vattenskål, koppel, sele eller halsband (inte stryphalsband), leksaker, klotång, borste, hundbädd och ett hundapotek (till exempel fästingplockare, bandagematerial, termometer).
Skötsel
Det finns flera saker att tänka på vad det gäller skötsel av din hund. Borsta hundens päls, klipp klor och gör rent hundens öron regelbundet, gärna en gång i veckan, och börja redan från att den är valp. Håll också koll på hundens tänder så att den inte utvecklar tandsten, det leder till tandlossning som är mycket smärtsamt. Helst ska hundars tänder borstas varje dag för att undvika tandsten.
Tillsyn
Hundar är flockdjur och vill inte vara ensamma hela arbetsdagar. Enligt djurskyddsföreskriften bör en vuxen hund dessutom rastas minst var sjätte timme. En valp ska du inte lämna ensam över huvud taget förrän den är trygg i sin miljö och med dig, och då endast under mycket korta
stunder som sakta förlängs.
Id-märkning och registrering
Det är lag på att hundar ska id-märkas senast vid fyra månaders ålder. Men vanligast är att valpen märks med ett mikrochip redan innan den flyttar till en ny ägare. Köp inte en hund som inte är ID-märkt. Hundar ska också vara ägarregistrerade hos Jordbruksverket.
Liggplats
Hundar ska ha tillgång till en mjuk och torr plats att ligga på. De vill också ha det lagom varmt. Är det minusgrader behöver de få en uppvärmd plats och på sommaren behöver de ha tillgång till skugga. Hundar vill gärna bädda innan de lägger sig ner, så det är bra om liggplatsen också tillåter det. Hundar får inte hållas i bur, förutom vid transport eller vid tävling och träning. Har du en bur hemma så ska dörren vara borttagen så att hunden alltid kan gå in och ut som den vill. Du får inte heller ha din hund uppbunden hemma.
Foder
Hundar ska ha fri tillgång till vatten och ska få ett bra hundfoder varje dag. Det är viktigt att ge den lagom mycket foder så att den varken är för smal eller för tjock. Tyvärr så är det vanligt att hundägare ger sin hund för lite motion och för mycket mat. Övervikt medför stora hälsoproblem hos hundar och kan förkorta deras liv med flera år. Fråga din veterinär om du är osäker på om din hund är i bra hull.
Försvunnen
Om din hund försvinner, kontakta polisen, länsstyrelsen och ditt lokala djurhem. Efterlys lokalt och annonsera på internet.
Läs på
Lär dig så mycket du kan om hundskötsel, innan du köper din hund. På så sätt slipper du bli överraskad av hur mycket som krävs av dig. Låna gärna aktuella böcker om hundskötsel på ditt bibliotek. Olika hundraser har olika karaktärsdrag, så välj ras efter de egenskaper som passar dig.
Lagar och regler
Läs de lagar och råd som omfattar dig och din hund på Jordbruksverkets hemsida. Kontakta också den kommun du bor i, eftersom den kan ha specifika kommunbundna lagar och regler du som hundägare måste följa.
Teckna försäkring
Du ska aldrig behöva fundera över om du har råd att ge din hund den vård den behöver, och det kan bli dyrt utan försäkring. Hör med försäkringsbolaget vilka olika försäkringar du kan eller bör teckna. Exempel på försäkringsbolag är Agria, Folksam, If, Sveland, Moderna försäkringar, Svedea och ICA.
Beställ vår handbok för hundägare gratis på vår hemsida eller ladda ner den här!
Jordbruksverket
Du är enligt lag skyldig att ta del av de bestämmelser som omfattar dig som djurägare.
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida!
Senast uppdaterad: 24 oktober, 2022