Är du helt säker på att katten du hittat är hemlös och inte bara en nyinflyttad grannkatt? Är katten mager, tovig, smutsig eller kanske skygg? Då är risken stor att katten är hemlös och behöver din hjälp. En social katt som går att klappa och lyfta har troligen ett hem någonstans och är antagligen vilsen och behöver hjälp att hitta hem. Om katten på något sätt verkar skadad eller sjuk – ta den till veterinär direkt!
Först och främst måste du försöka fastställa om katten har en ägare, ser du något halsband? Om halsband finns kolla efter kontaktuppgifter till ägaren då det ofta skrivs på insidan av halsbandet om ingen behållare på halsbandet finns där man lagt kontaktuppgifter.
Om inget halsband finns – kolla efter öronmärkning, märkningen sitter oftast inne i vänster öra och har en siffer- och bokstavskombination. Det är inte alltid helt lätt att utläsa tatueringen, men det brukar vara lättare om man lyser med en ficklampa på baksidan av örat. Om katten är märkt kollar man upp id-numret hos Svenska Kennelklubben eller Kattförbundet Sverak, det finns två ägarregister för katter i Sverige så bra att dubbelkolla i båda.
Svenska Kennelklubben – https://hundar.skk.se/agarreg
Kattförbundet Sverak www.sverak.se/id-register/
Ibland har inte ägaren medgivit att kontaktuppgifterna publiceras på internet utan då behöver man kontakta registren på de telefonnummer som står i respektive register. Det går även att kontakta polisen som har tillgång till dessa uppgifter dygnet runt.
Är katten inte id-märkt i örat finns en stor chans att man märkt sin katt genom microchip och då behöver man en speciell avläsare för att se märkningen, sådan finns hos veterinärer, poliser och hos oss på katthemmet. Chipmärkningen är numera det vanligaste sättet att id-märka katter på.
Är katten helt omärkt så behöver man ta till andra metoder för att spåra upp ägaren, börja med att knacka på i grannskapet för att höra så katten inte bor i närheten eller om grannarna vet något mer om katten. Att sätta upp lappar där det rör sig mycket folk är en bra idé, bra ställen är i närområdet där katten hittats, matbutiker, djuraffärer, veterinärer och anslagstavlor. Allra bäst är det om man har en bild på den upphittade katten.
Se även till att kontakta polisen för att göra en anmälan om upphittad katt, förhoppningsvis har ägaren gjort en förlustanmälan och man på detta sätt kan hitta reda på kattens ägare.
Kontakta också ditt lokala katthem för att be om hjälp, katthemmen har i princip alltid fullt och kölista med katter som behöver hjälp så räkna inte med att katthemmet kan hjälpa till direkt men det är ändå väldigt viktigt att du hör av dig och ställer katten på kö och samtidigt kan få tips och råd.
Se även till att ni annonserar på nätet, ni kan annonsera gratis på vår hemsida om upphittade djur, en annan bra sida är blocket.se eller din lokala tidning. Har ni Facebook så lägg gärna in i gruppen Upphittade/borttappade djur i Hälsingland
Ställ gärna ut en skål med vanligt vatten till katten, mata inte om det inte är nödvändigt. Hör av er till oss om ni är osäkra!
Senast uppdaterad: 17 juli, 2024