Debattinlägg BT 11/7-24

Ta Djurplågeriet på allvar

Häromdagen uppmärksammade en artikel i Borlänge Tidning händelser på Bullermyren där fågelungar och andra djur blivit offer för grymma handlingar. Detta är en tragedi som inte får ignoreras. Djurplågeri är inte bara ett moraliskt misslyckande, utan det kan också vara ett tecken på djupare samhällsproblem. Som ideella organisationer som arbetar för djurskydd och djurvälfärd vill vi lyfta fram möjligheterna till konkreta och vetenskapligt förankrade åtgärder.

Det är viktigt att förstå att djurplågeri är ett allvarligt brott med en straffskala på upp till fyra års fängelse. Empati för djur och människor är tätt sammanflätade, och situationer som den på Bullermyren uppmanar till reella och långsiktiga insatser för att skydda djur, människor och miljöer. Det är av största vikt att vi hittar sätt att stötta våra ungdomar i att förstå betydelsen av respekt och empati. Forskning har visat att individer som visar empati och respekt för djur tenderar att vara mer medkännande och förstående även mot andra människor. Det finns också bevis på att barn som utsätter djur för våld kan utveckla antisocialt och kriminellt beteende som vuxna. Därför är det avgörande att vi agerar nu för att främja empati och respekt för allt levande.

Vi uppmanar politiker och myndigheter att ta detta och andra brott mot djur på största allvar och att handla för att djurplågeriet ska upphöra. En verkningsfull metod för att främja en sund utveckling hos våra barn och motverka djurplågeri är utbildning. Riksorganisationen Djurskyddet Sverige erbjuder pedagogiskt material kallat REDE – Respekt, Empati, Djur, Etik – som är utformat för att lära barn om empati och etik. Vi uppmuntrar kommunens skolor och föräldrar att använda detta material för att tidigt forma positiva värderingar hos barn. Materialet är gratis och finns att ladda ner från deras webbplats där också kurser och handledning finns att tillgå.

Slutligen, vi måste alla ställa oss frågan: Vilket samhälle vill vi ha? Ett samhälle där förtryck och likgiltighet råder, eller ett där empati och respekt är grundläggande värderingar? Vi behöver reflektera över våra egna värderingar och beteenden, och hur vi kan bidra till positiv påverkan genom att sprida kunskap, medvetenhet och empatiska handlingar. Genom att engagera oss i lokala frågor och samarbeta med politiker och myndigheter kan vi tillsammans skapa en tryggare och mer respektfull miljö för både djur och människor.

Låt oss stå upp för de som inte kan försvara sig själva. Låt oss arbeta för att skapa en framtid där både djur och människor kan leva tryggt tillsammans.

https://www.borlangetidning.se/…/ta-djurplageriet-pa…

May be an image of text

Boost post