Att adoptera

Hur går det till?

Många av våra katter har en tuff livshistoria i bagaget. Därför är det extra viktigt att hitta kärleksfulla och trygga hem som passar just dem. Vårt mål är alltid att de ska få stanna i sitt nya hem för resten av sitt liv.

Intresseanmälan och kattvisning
Innan katten adopteras ut vill vi såklart lära känna dig. Detta görs via telefonsamtal och privat visning på katthemmet. För att kunna boka tid för kattvisning behöver du fylla i en intresseanmälan och den hittar du HÄR. Efter att intresseanmälan är inskickad till oss kommer vi att återkomma så snart vi har möjlighet. Det är vanligt att vi återkommer via ett telefonsamtal, då går vi igenom din intresseanmälan och kan därefter boka tid för visning. Vi jobbat hårt för att matcha rätt katt med rätt person och därför ställer vi många frågor vid första kontakten. Det ska kännas rätt för både dig och katten.

Veterinärundersökning
När en katt kommer till oss genomgår den snarast möjligt en veterinärundersökning. I samband med besöket blir katten kastrerad, vaccinerad och ID-märkt. Skulle katten bära på smittor eller parasiter kommer vi behandla mot detta. Vi gör allt för att katten ska vara fullt frisk vid flytt.

Kattungar
En kattunge är klar för adoption när hen är ynka 12 veckor gammal. Hela sitt liv fram tills nu har kattungen bott tillsammans med sin mamma och sina kullsyskon. Vi adopterar inte ut kattungar till hem där de får leva som ensamkatter då deras sociala behov måste tillgodoses. För att kunna utvecklas och må bra kräver alla kattungar tidig socialisering. Socialisering är den process genom vilken kattungar (och alla andra däggdjur) lär sig att interagera med andra i sin miljö. För kattungar kräver socialisering positiva interaktioner med bland annat andra katter.  En kattunge behöver alltså en god förebild nära vid sin sida och därför adopterar vi inte ut kattungar som ensamkatter. De adopteras ihop med ett syskon/en kompis eller hem till en ny kattkompis.

Har du en seniorkatt hemma som du tycker behöver sällskap? Ett vanligt misstag är att direkt tänka “KATTUNGE!” eftersom den äldre katten “lättare kommer acceptera en yngre katt”. Tänk på din seniorkatt som en 90-årig tant som bor hos dig. Är det rimligt att lämna en 5-åring hos denne som sällskap? Kommer tanten orka med ett barn som klänger, stör sömnrytmen och som vill leka hela dagen lång? Överväg att köpa en katt över 5 år istället. Då är har katten blivit vuxen och din senior håller tempot bättre.

Har jag tid och råd?

Adoptionsavtal och adoptionskostnad
Vid varje adoption skrivs ett adoptionsavtal. I avtalet finns uppgifter om katten samt vilka villkor som gäller. Vid köp av kattunge ska det nya hemmet boka tid för kastrering, vaccinering och id-märkning.

  • En vuxen honkatt kostar 1600 kronor och är kastrerad, vaccinerad och ID-märkt.
  • En vuxen hankatt kostar 1400 kronor och är kastrerad, vaccinerad och ID-märkt.
  • En kattunge med första och andra vaccinationen kostar 800 kronor.
  • En kattunge med första vaccinationen kostar 600 kronor.
  • Vid köp av två kattungar kostar den ena halva priset.

Tid och kostnader för 20 år framåt
En katt lever i snitt 20 år. När du köpt en katt är det du som är ansvarig för att dessa 20 år blir bra för katten! Hur ser dina framtidsplaner ut? Vad händer med katten om du vill flytta eller resa?

Att bli lämnad ensam 8 timmar om dagen är inte rättvist för katten. Arbetar du mycket är det rekommenderat att adoptera två stycken som är trygga och har sällskap av varandra.

Det finns inget sätt att undkomma kostnader – att ha katt det kostar pengar. Flertalet människor har ingen koll på vad en katt kostar. Alla katter behöver givetvis en kattlåda med spade samt mat- och vattenskålar. Utöver det tillkommer kostnader som blötfoder, torrfoder och kattsand. Har du råd att betala specialkost om det skulle krävas? Skulle din katt bli sjuk kan ett veterinärbesök fort bli dyrt. Du behöver ha en försäkring och gärna en buffert för oförutsedda händelser. Även innekatter kan drabbas av ohälsa så som förgiftning, diabetes, urinsten etc.

Försäkring
Vi rekommenderar starkt att du försäkrar din katt. Det går att försäkra katten via Agria, If, Folksam, Sveland, Trygg-Hansa, Hedvig och många fler.

Det nya hemmet

Utekatt
Önskar du en utekatt vill vi att du skriver det i din intresseanmälan till oss. Alla katter passar inte att gå ut och vi bedömer katterna individuellt. Våra katter ska bo inomhus i minst 1 månad innan utevistelse, gärna två månader. Katten behöver ett par veckor på sig inomhus för att lära sig hur sitt nya hem luktar och ser ut. Katter som går ute utsätts för större risker. Tänk gärna igenom hur dina förutsättningar för en utekatt ser ut. Bor du inne i stan eller intill en stor väg är det inte lämpligt att ha en utekatt. Vi rekommenderar inte utevistelse i koppel då det är vanligt katter kravlar ur kopplet och rymmer. Utevistelse på balkong går bra men då behöver balkongen vara nätad.

När katten anländer
Nu har du fått hem din efterlängtade kompis. Se med fördel till att det är lugnt runt omkring katten när du släpper ut den ur sin transportbur. Ett nytt hus eller en ny lägenhet är mycket outforskad mark för en katt, så begränsa ytan till ett rum eller två de första dagarna. Det gör att katten får möjlighet att lära känna dofter, ljud och yta.

Visa katten vart kattlådan finns och bestraffa aldrig en olycka utanför lådan. Visa vart matskålarna står och locka gärna fram katten med bus och kel. Undvik att bära runt på katten för mycket. Det är viktigt att katten själv får gå omkring och nosa. Spendera den första tiden i lugn och ro med din katt genom att begränsa antalet besökare. Kom ihåg! En trygg katt blir en tillgiven katt!

Senast uppdaterad: 2024-02-18