Här hittar du svar på frågor om vår ”levande bevis” kampanj
Q: Varför är fyrverkerier dåliga för en del djur?
A: Många är de ägare som vittnar om sällskapsdjur som blir stressade och får ångest när det smäller runt och på nyårsnatten. Hos en del utvecklas det till en rädsla som återkommer och/eller kopplas till höga smällar eller ljus och kan då uppstå när som helst. Stress och rädsla kan ge fysiska men, precis som hos oss människor.
Q: Kan fyrverkerier påverka vilda djur negativt också?
A: Ja, vilda djur blir också stressade och rädda av fyrverkerierna. Chocken från fyrverkerier kan få vilda djur att fly, hamna i fel områden eller på vägar, flyga in i byggnader och andra hinder, och till och med överge bon, vilket gör ungar sårbara för rovdjur. Flykten bidrar även till att de kan bli störda i vila och födosök. Vilda djur kan dessutom skadas av skräp och gifter från fyrverkerierna.
Q: Vad säger lagstiftningen om djur och fyrverkerier?
A: I Sverige finns ingen lag som förbjuder fyrverkerier, och väldigt få möjligheter till begränsningar. Dessa fungerar i sin tur inte heller, eftersom det smälls väldigt mycket, under lång tid på många ställen i landet. Däremot säger Djurskyddslagen att djur inte ska utsättas för onödigt lidande och nu samlar vi in levande bevis för att visa på detta lidande och hur det påverkar djur.
Q: Vad säger lagstiftningen om fyrverkerier?
A: Pyrodirektivet (2013/29/EU) är en EU-bestämmelse om pyrotekniska varor. Pyrodirektivet har införlivats i svensk lag genom föreskrifter från Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB). MSB menar att de regler som vi har nu är så långt de kan begränsa i enlighet med de direktiv de fått från regeringen. Fyrverkerier som är godkända för den europeiska marknaden kan inte förbjudas helt, men Pyrodirektivet gör gällande att medlemsstaterna har möjlighet att begränsa användning eller försäljning.
Q: Vad säger lokala föreskrifter om fyrverkerianvändningen?
A: Ordningslagen ger kommunerna vissa möjligheter att begränsa användningen av fyrverkerier i tättbebyggda områden, och då på särskilda platser och tider. I en del fall krävs särskilt tillstånd från Polisen, men det är oklart i exakt vilka fall ett sådant tillstånd behövs.
Q: Varför anser vi att tillämpningen av Ordningslagen inte är rättssäker?
A: En del kommuner har infört begränsningar och andra har försökt införa begränsningar, men besluten har överklagats och upphävts. Andra kommuner har kanske infört begränsningar där dessa inte överklagats och därmed inte prövats i domstol. Det gör att det inte är ett rättssäkert system.
Q: Vad går kampanjen “Levande bevis” ut på?
A: Kampanjen samlar in konkreta vittnesmål om vilken negativ inverkan fyrverkerier har på djur. Syftet är att skapa en kraftfull dokumentation av de skador och det lidande fyrverkerier orsakar. Det blir ett viktigt underlag i dialogen med beslutsfattare i frågan om fyrverkerier.
Q: Vad vill Djurskyddet med kampanjen?
A: Vi vill att politikerna tar sitt ansvar och lyssnar på allmänheten; nästan 7 av 10 har i vår opinionsundersökning svarat att de tycker att fyrverkerier är ett stort problem för djur. Det långsiktiga målet med kampanjen är ett totalförbud för fyrverkerier.
Q: Hur länge kommer kampanjen att pågå?
A: Vi räknar med att kampanjen kommer att pågå under en längre tid. Vi kommer därför att vid upprepade tillfällen lyfta frågan för att nå förändring.
Q: Vad kan jag göra?
A: Om du har ett husdjur som är rädd för fyrverkerier kan du skicka in ditt eget levande bevis till vår kampanjsida, på www.djurskyddet.se/levandebevis/. Du kan också sprida ordet och dela kampanjen i till exempel dina sociala medier eller när du pratar med andra djurvänner.