Varför ska jag ID-märka min katt?

Har du ett mikrochip eller örontatuering på din katt är det lätt att identifiera den och hitta dig som ägare om den springer bort eller råkar ut för en olycka. Men glöm inte att du måste registrera katten och dina kontaktuppgifter i ett ID-register. Det gör du lätt hos SVERAK och/eller DjurId.se.

Tatuering/tångmärkning

Tatuering/tångmärkning görs vanligen i vänster öra. Katten måste sederas (ges lugnande medel) för att id-märkning med tatuering/tångmärkning ska vara tillåtet. Katter märks efter en slumpmässig siffer- och bokstavskombination oftast bestående av 4–5 tecken. Tatueringen läses inifrån örat och utåt.

Microchipmärkning

Katter kan mikrochipmärkas från sex veckors ålder och går därefter att identifiera hela livet. Mikrochipet injiceras under huden på katten, normalt mellan skulderbladen. Ingreppet känns inte mer än en vanlig vaccination och är inte skadligt. Alla chip har ett unikt id-nummer inprogrammerat och det är det numret som registreras i ägarregistret.

För att kunna se id-numret på en katt som har ett mikrochip krävs en speciell avläsare som finns hos polisen, hos veterinärer, djurhem etc.

Vilken märkningsmetod är bäst?

Vilken metod du ska välja när du märker din katt beror på flera faktorer. Båda märkningstyperna har sina fördelar och nackdelar.

Det är lätt att se att en tatuerat/tångmärkt katt är ID-märkt. Å andra sidan kan märkningen blekna med tiden och bli svår, eller i vissa fall omöjlig att tyda. Bor man i glesbygd måste man tänka på att det kan vara långt till närmsta chipläsare, och då är en tatuering ofta att föredra.

Ett chipnummer är lätt att läsa av och när det väl sitter på plats under huden är det ytterst sällsynt att det slutar att fungera. Men man kan inte se på en katt att den är chipmärkt och utan avläsare kan man inte heller läsa av id-numret.

Ska du resa utomlands måste du chipmärka din katt. Från och med juli 2011 måste alla katter som ska resa inom EU vara chipmärkta. Vilken metod du ska välja beror alltså på många faktorer. Prata gärna med din veterinär eller id-märkare om vad som är lämpligt för just dig och din katt.

Det allra bästa är att välja båda märkningstyperna! Med både tatuering och chipnummer ska det mycket till för att din katt inte ska kunna identifieras. Glöm bara inte att uppdatera registret med det nya id-numret om du väljer att komplettera med ett chip eller en tatuering.

Senast uppdaterad: 20 december, 2018