Användning av drönare för att söka efter vildsvin vid jakt samt utökade möjligheter till skyddsjakt efter vildsvin, LI2024/01211

Djurskyddet Sverige finns inte med på sändlistan, men önskar lämna synpunkter på förslaget.

Förslaget säger att ”drönare som är försedd med kamera ska få användas vid jakt efter vildsvin för att söka efter vildsvin över mark med jordbruksgrödor eller mark som används till yrkesmässig trädgårdsodling. Drönare ska få användas så att de i så liten utsträckning som möjligt stör viltet genom ljud och ljus.” Vi ställer oss frågande till hur det ska kontrolleras att drönare endast används för vildsvinsjakt och vid grödor, samt att de inte används på ett sätt som skrämmer viltet?

Förslaget säger att jakträttshavare ska få bedriva jakt efter vildsvin inom ett avstånd av 200 meter från mark med jordbruksgrödor eller mark som används till yrkesmässig trädgårdsodling, om det där har inträffat skador av vildsvin på grödor och odling, och om det behövs för att förhindra ytterligare skador. Djurskyddet Sverige anser att alternativ till skyddsjakt såsom stängsling, skrämselåtgärder etc. ska vara förstahandsvalet och vi menar att utökad möjlighet till skyddsjakt aldrig får genomföras för att ersättning för sådana åtgärder ska minska.

Läs hela remissen här.