Onsdag 2 mars ägde en riksdagsomröstning rum för att avgöra förslaget om obligatorisk ID-märkning av katter. Efter en spänd väntan löd beslutet: krav på märkning och registrering av katter ska införas.
Djurskyddet Sverige har under 2021 samlat in över 40 000 underskrifter genom kampanjen Stoppa Kattastrofen. Under gårdagens omröstning i riksdagen valde majoriteten av riksdagspartierna att stå upp för katternas rättigheter och därmed höja deras status i samhället. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2023.
– Bakom varje hemlös katt finns en tidigare ägare som brustit i sitt ansvar. Och jag vill verkligen understryka att det är viktigt att man som djurägare tar sitt ansvar. Katter är tamdjur som behöver tillsyn och omsorg, och utredningens och propositionens förslag är en bra väg för att komma till rätta med detta problem, argumenterar Malin Larsson (S) i debatten som senare resulterade i lagändringen.
– Nu står vi här och har ett bra förslag på bordet. Vi har ett bra förslag på bordet som ger myndigheterna och organisationerna verktyg för att få bukt med problemet med hemlösa katter, fortsätter Malin under debattens förlopp.
Gårdagens beslut sprider hopp och glädje bland djurrättsorganisationer. I dagsläget lever mer än 100 000 katter i hemlöshet och den siffran förväntas minska efter att lagen om ID-märkning träder i kraft. Den obligatoriska märkningen underlättar inte bara djurrättsorganisationers arbete. Den kommer även hjälpa familjer att lättare återfinna sina bortsprungna katter, men viktigast av allt, förebygga vårdslöshet och ansvarslöshet vid inköp och uppfödning av katter.
Från och med 1 januari 2023 har katter samma rättigheter som hundar i Sverige, och det är något att hurra för!