Stoppa extremaveln av hundar

Att hundar låter när de andas är INTE gulligt. Att de får hudinfektion i deras alldeles för veckade hud är INTE normalt. Att flera raser föds med defekta ryggar och svansar är INTE okej. Det är dags att öppna ögonen. Djurskyddet Ungdom vill stoppa extremaveln av hundar!

Alla hundar har rätt till en fungerande nos och ett hälsosamt liv. Just nu bedriver vi en informationskampanj på sociala medier för att belysa problematiken med avel på extrem anatomi. Vi lyfter även goda exempel på hur vi kan förbättra hundarnas välmående genom till exempel olika avelsprojekt.

Nya målbilder från SKK

Samtidigt har Svenska Kennelklubben (SKK) utkommit med nya målbilder engelsk bulldogg, bostonterrier, fransk bulldogg och mops. Syftet med målbilderna är att ge en bild av hur genomsnittshunden i rasen kan se ut när den har goda chanser att uppfylla de exteriöra förutsättningarna för sundhet. Läs mer här.

Systematiskt djurplågeri

Att vi människor orsakar hundar smärta eller andningsproblem genom avel måste få ett slut. Att medvetet fortsätta avla på sjuka individer är djurplågeri. I djurskyddslagen står det tydligt att ”Det är förbjudet att utföra avel med sådan inriktning att den kan medföra lidande för föräldradjuret eller avkomman”.

Ett tydligt exempel är den engelska bulldoggen:

Enligt en svensk hälsoenkät har många, förutom andningsproblem, problem med skelett eller leder. 45 procent har uppsökt veterinär för olika hudproblem. 38 procent har uppsökt veterinär för ögonproblem. 66 procent av de tikar som valpat hade fått genomgå kejsarsnitt. Majoriteten av de undersökta hundarna hade också problem med höfterna.

Den här aveln pågår alltså i dagsläget, trots att vi har en lag som tydligt förbjuder avel som riskerar lidande.

Nytt avelsprojekt för att rädda cavalier

Det är inte bara trubbnosar som utsätts för osund avel. Även den populära familjehunden cavalier king charles spaniel har en rad hälsoproblem, i stort sett alla utvecklar blåsljud på hjärtat under sin livstid och många har problem med att skallen är för trång, något som kan ge konstant huvudvärk.

I Norge får man inte ens avla på dem längre för att det strider mot djurskyddslagen.

Men förändring är på väg! I Sverige startade Cavaliersällskapet ett inkorsningsprojekt 2023 för att behålla en rastypisk men friskare cavalier.

Projektet går ut på att korsa cavalier med tre andra raser, lhasa Apso, japansk spets och dansk-svensk gårdshund. Dessa raser valdes ut för att de ligger långt ifrån cavaliern genetiskt och anses som allmänt friska raser.

Ett annat bra exempel är retromopsen

När Therese Rodin skaffade två mopsar för 11 år sedan blev hon förtrollad av rasen – trots alla hälsoproblem. Hon läste på om avel och genetik och lovade sig själv att aldrig mer skaffa en standardmops igen. Idag arbetar hennes klubb för en sund och långsiktigt hållbar mops, en så kallad retromops.  

– Vi jobbar med mopshälsa från nos till svans eftersom standardmopsen har så många hälsoproblem som andning, tandproblem, ögonproblem, defekta kotor, hög inavelsnivå, hudproblem med mera. En platt nos och en kompakt kropp kan aldrig ge hunden en normal funktion, berättar Therese.

Retromopsen har utvecklats för att uppmuntra mopsuppfödare att arbeta mot en mops som mer liknar ”normalhunden” och är mindre brakycefal (trubbnos).

– Vi vill att mopsen ska få behålla sin härliga, mopsiga mentalitet och samtidigt ha möjlighet att få vara en hund fullt ut, med sinnen, anatomi och aktivitet.

Läs mer om retromopsen här.

Vad kan du göra?

Vi anser att det saknas kunskap om avel på extrem anatomi och tycker att staten ska ta ett ansvar och utföra bättre kontroller hos uppfödare.

Men om du funderar på att skaffa hund – tänk på att en hund ska kunna:

  • Andas fritt och syresätta sig normalt både vid vila och motion.
  • Röra sig fritt utan begränsningar från sitt utseende.
  • Äta och dricka effektivt.
  • Höra, lukta, se, ta hand om sin kroppshygien, utföra sina behov och sova effektivt.
  • Para sig och föda valpar, naturligt utan hjälp.
  • Kommunicera effektivt med andra hundar genom både ljud och fysiska attribut som svans, öron och ansiktsmimik.

Använd sunt förnuft och stötta sunda uppfödare. Alla hundar förtjänar ett friskt liv.

Senast uppdaterad: 4 november, 2024