Katten ska betraktas som ett älskat husdjur och en familjemedlem. Katter är inte vilda djur som klarar sig själva. De behöver uppmärksamhet, trygghet och ett hem där de lever, precis som alla husdjur.
Hemlösa katter är ett av Sveriges största djurskyddsproblem. Tamkatten härstammar ifrån den afrikanska vildkatten, men tvärtemot myten så klarar sig inte en katt i det vilda. Många övergivna katter svälter eller fryser ihjäl. Och de som överlever går ett hårt liv till mötes. Dessutom bidrar de till att den förvildade kattstammen ökar. En okastrerad katthona kan föda upp till 120 kattungar under sin livstid.
Ett stort steg för att höja kattens status togs när lagen om id-märkning och registrering av katter trädde i kraft i januari 2023. Id-märkning och registrering är säkraste sättet att få tillbaka sin katt om den gått vilse. Ändå är färre än hälften av alla katter i Sverige registrerade. Lagen om id-märkning och registrering gäller oavsett om du har en huskatt eller raskatt, innekatt eller utekatt. Alla katter ska registreras i Jordbruksverkets kattregister. Registreringen kostar 40 kronor per katt.
Förutom att få tillbaka sin katt om den är registrerad hos Jordbruksverket kan även länsstyrelsen och polisen se vilka katter som saknar ett hem. På det sättet kan hemlösa katter få hjälp till vård och få ett nytt hem snabbare.
Vad vill Djurskyddet?
Djurskyddet vill att alla kattägare ska följa lagen om att id-märka och registrera sina katter. Vi vill att länsstyrelsen lägger mer resurser på att kontrollera att lagen om märkning och registrering efterföljs. Vi anser att personer som underlåter att märka sin katt ska betala böter. Omärkta katter som tas om hand av polis eller länsstyrelsen ska med en gång överlåtas till katthem. Vi anser att den som inte märkt och registrerat sin katt har förlorat sin rätt att få tillbaka katten om den springer bort.
Vi vill att det införs hårdare krav och mer kontroller av uppfödare, både gällande huskatter och raskatter. Den som tar en kull kattungar ska veta vem kattmamman och kattpappan är. På det sättet kan man få kontroll över mängden kattungar som föds. Samtidigt får man kontroll över eventuella ärftliga sjukdomar hos föräldradjuren.
För att hindra att problemet med hemlösa katter överhuvudtaget uppstår anser vi att inga okastrerade katter ska få släppas ut.
Vad gör vi?
Vi har under väldigt lång tid arbetat för att lagen om id-märkning och registrering skulle bli verklighet. Bland annat drev vi under 2021 kampanjen ”Stoppa Kattastrofen” som samlade in över 40 000 namnunderskrifter som överlämnades till dåvarande statssekreterare Per Callenberg (S). Att lagen nu har införts är ett stort steg för att höja kattens status. Nu jobbar vi med påverkan för att lagstiftningen ska efterlevas. Lagen riskerar att bli en pappersprodukt om länsstyrelsen inte ser till att den efterlevs.
Vi har också varit med och drivit fram Jordbruksverkets regler som säger att kattägare är skyldiga att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion. Det vill säga att kattägare som låter sin katt gå ute måste se till att den inte kan föröka sig oplanerat.
Dessutom jobbar vi med opinionsbildning, samrådsgrupper, remissvar och påverkan på Jordbruksverket och politiker.
Vad kan du göra?
Ha du möjlighet att bjuda på din tid? Djurskyddet har lokalföreningar som gör ett fantastiskt arbete med att ta hand om katter i katthem och jourhem, och de behöver alltid volontärer. Här kan du hitta ett katthem nära dig.