Platta näsor, lång rygg och otillräcklig svans – ett av de största djurskyddsproblemen hos hundar idag är skapat av oss människor. Vi har avlat fram ett utseende som vi tycker är gulligt, fint eller annorlunda utan en tanke på vad det gör för djurets mående.
Raser med trubbiga nosar, som engelsk bulldogg, bostonterrier, fransk bulldogg och mops, är de mest välbekanta raserna när det handlar om osund hundavel . En överdrivet kort nos hos hund kan leda till problem med andningen, svårigheter att syresätta sig, svårigheter med värmereglering och flera ögonproblem. Hundarna kan få tänder som står i dubbla rader eftersom tänderna inte får plats i den trubbiga munnen.
Även den populära familjehunden cavalier king charles spaniel lider av många hälsoproblem till följd av hur den har avlats. I stort sett alla individer utvecklar blåsljud på hjärtat under sin livstid och många har problem med att skallen är för trång, något som kan ge konstant huvudvärk.
I Djurskyddslagen står det tydligt att ”Det är förbjudet att utföra avel med sådan inriktning att den kan medföra lidande för föräldradjuret eller avkomman” och ändå fortsätter vi att avla på dessa raser.
Vad vill Djurskyddet?
Vårt mål är enkelt – Djurskyddet Sverige jobbar för att den lagstiftning som faktiskt finns ska följas. Hundarnas kroppar, nosar, svansar eller ryggar, ska inte hindra dem från att utföra sina naturliga beteenden. Extremaveln är ett problem som är skapat av oss människor och som vi kan vända imorgon om vi vill.
Lagstiftningen vad gäller avel för hund innebär att man inte får avla om det kan leda till lidande för djuret. Men den följs inte. Därför vill vi att alla hunduppfödare ska vara registrerade för att det ska kunna utföras bättre kontroller av uppfödarna. Ett av problemen är nämligen bristen på kontroll, idag kan vem som helst föda upp hundar utan att någonsin få kontroll av myndigheter.
Men även lagstiftningen behöver skärpas med ett explicit förbud mot extremavel, och med exempel på defekter som inte är tillåtna.
Vad gör vi?
För att påverka och förändra den osunda hundaveln skriver Djurskyddet debattartiklar, vi är ute och håller föredrag inom området, vi försöker påverka EU-lagstiftningen, anordnar konferenser och diskuterar frågan med avelsorganisationer. Vi besvarar diverse remisser, anordnar seminarier för djurhälsopersonal och syns i media.
Vad kan du göra?
Vi behöver ställa oss frågan hur långt ifrån ursprunget vi kan gå. Det kommer att få konsekvenser om vi tar bort kroppsdelar genom avel. Därför, om du är i hund-köpar-tagen, välj en hund som kan:
- Andas fritt.
- Syresätta sig ordentligt vid både vila och motion.
- Kommunicera med andra hundar med hjälp av sin ansiktsmimik, sin svans och sina öron.
- Äta och dricka effektivt, utan att vattnet rinner ut ur munnen.
- Röra sig utan begränsningar från sitt utseende.
- Ta hand om sin kroppshygien och sova effektivt utan täppt nos.
- Para sig och föda valpar naturligt, utan hjälp.
Använd sunt förnuft och stötta uppfödare som har hundens hälsa i fokus.